Acupunctuur praktijk te Amsterdam

Wat zijn acupunctuurpunten?

Acupunctuurpunten zijn gebieden met Qi-accumulatie die zich onder de huid en boven de spieren bevinden. Vanuit deze punten is het mogelijk om de stroom van levensenergie “Qi” in het lichaam te reguleren. De punten bevinden zich langs de meridianen, dit zijn verschillende kanalen waarbinnen de Qi stroomt. Bij klachten manipuleer ik je energie door een dunne naald in het juiste acupunctuurpunt te steken of stimuleer ik het met druk, elektriciteit of moxawarmte. Zo verwijder ik blokkades, voed en versterk ik de bloedstroom en verlicht ik jouw klachten.

wat zijn acupunctuurpunten? Uitleg over acupunctuur en acupressuurpunten.

Hoeveel acupunctuurpunten heeft ons lichaam?

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kent 365 klassieke acupunctuurpunten en markeert ze allemaal met meridiaannaam, nummer en melodische en betekenisvolle namen. Bijvoorbeeld st36 Zu San Li: Dit punt is vertaald met “Leg Three Mile” omdat patiënten die niet konden lopen, na hun behandeling drie mijl konden trekken. De acupunctuurpunten bevinden zich voor alle mensen op dezelfde plek. Ongeveer 80 procent van de acupunctuurpunten bevindt zich in holtes of holtes onder de huid. Daar bevinden zich bundels fijne bloedvaten en zenuwvezels, moderne onderzoeksmethoden hebben dit bevestigd.

Hoe vind ik acupunctuurpunten?

Om acupunctuurpunten te vinden, lokaliseer ik zogenaamde oriëntatiepunten van het lichaam. Dit kunnen bot-uitsteeksels zijn, spier- en peesaanhechtingen, gewrichten, huidplooien, de navel, tepels en nog veel meer. De punten bevinden zich vaak op een bepaalde afstand van de oriëntatiepunten. Dan gebruik ik de duimbreedte van de patiënt, genaamd Cun, om de exacte positie te vinden.

Er zijn ook elektronische zoekmachines voor acupunctuurpunten. Ze maken gebruik van het feit dat de huidweerstand op de acupunctuurpunten lager is dan die van de omringende huid. De apparaten worden niet gebruikt door ervaren acupuncturisten.

Hoe worden de acupunctuurpunten verdeeld?

De acupunctuurpunten zijn onregelmatig verdeeld over het verloop van de paden. Korte meridianen hebben weinig acupunctuurpunten, lange meridianen hebben er veel. De meridianen zijn allemaal met elkaar verbonden. Daarom plaats ik de naald soms ver weg van het deel van het lichaam dat de patiënt ongemak bezorgt. Elk acupunctuurpunt heeft een betekenisvolle Chinese naam. Ze zijn ook genummerd volgens de meridianen en soms gegroepeerd op basis van gemeenschappelijke energetische kenmerken.

Trigger / Ashi acupunctuurpunten

Naast de klassieke acupunctuurpunten en hun verschillende behandelingsdoelen, die duizenden jaren zijn gevonden en getest, zijn er ook de zogenaamde Ashi-acupunctuurpunten, ook wel triggerpoints genoemd. Ashi-acupunctuurpunten kunnen op of naast de meridiaan liggen en behandelen voornamelijk musculoskeletale pijnproblemen. In tegenstelling tot de klassieke acupunctuurpunten, varieert het aantal Ashi-punten van persoon tot persoon, aangezien ze afhankelijk zijn van de respectievelijke fysieke conditie.

Ooracupunctuurpunten

Bijna 200 acupunctuurpunten bevinden zich in de oorschelp. Bij ooracupunctuur kunnen ook huidnaalden worden gebruikt, die met kleine pleisters worden genaaid en hun werking over een langere periode kunnen ontwikkelen. Ze worden onder andere verondersteld om gewichtsverlies te ondersteunen, stress te verminderen en het verlangen naar verslavende middelen te verminderen.

Schedel en gezicht acupunctuurpunten

Schedelacupunctuur is een relatief nieuwe procedure die in de jaren vijftig werd ontwikkeld. Het is voornamelijk bedoeld om pijn en neurologische aandoeningen te helpen.

Hoe stimuleer je een acupunctuurpunt?

De bekendste behandelmethode van acupunctuur is het inbrengen van naalden. Vooral wanneer acupunctuurpunten geactiveerd worden op een diepe holte, stimuleer ik de richting van de energie wanneer ik die nodig heb. Ik kan energie verminderen of vergroten door hem naar rechts of links te draaien of door de naald heen en weer te duwen met verschillende krachten. Dit zijn de meest voorkomende procedures. Deze klassieke vorm van acupunctuur is risicovrij en is ontworpen om de acupunctuurpunten op hun sterkst te stimuleren.

Moxibustion (verwarming)

moxibustion (verwarming) behandeling

Een andere klassieke methode van TCM is moxibustie. Hier worden de acupunctuurpunten verwarmd met gloeiend moxakruid. Dit bestaat uit de gedroogde bladeren van Artemisia vulgaris, de bijvoet. De resulterende warmte dringt diep door in het lichaam. Dit stimuleert de circulatie van Qi en bloed. Sommige beoefenaars gebruiken hiervoor een moxa-sigaar, waarvoor stokken van bijvoet tot dun papier worden gerold, anderen geven er de voorkeur aan om moxakruid op een acupunctuurnaald te verbranden of de moderne TDP-ver-infraroodlamp te gebruiken.

Acupressuur (drukstimulatie)

Bij acupressuur worden de acupunctuurpunten gestimuleerd door te drukken of zachtjes te masseren. Een effectieve en ontspannende manier om uitstekende behandelresultaten en een gelijk evenwicht te krijgen. Acupressuur kan met of zonder de naalden worden gebruikt, voor het beste resultaat is het beter om beide technieken samen te gebruiken.

Elektro-acupunctuur

Elektro-acupunctuur is een moderne methode om acupunctuurpunten te activeren. Deze methode maakt gebruik van lage, elektrische stroom die tussen twee punten beweegt. De pulsen wekken de energiestroom op, openen hardnekkige stagnaties en voeden het bloed. Gunstig bij chronische pijnsituaties, ontstekingen, fracturen, ischias en reumatoïde artritis.

Hulp nodig bij lichamelijke of geestelijke problemen?

Licht uw gezondheidsprobleem toe en maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *